Vägglampor är inte den typ av inredningsdetalj eller belysning som jag brukar tänka på. Eller jag menar att det är en typ av belysning som jag knappt funderar på men som man kanske borde fundera på oftare.

Jag har sedan en tid tillbaka börjat läsa böcker igen efter ett väldigt långt uppehåll och det är så härligt att på kvällen helt ignorera TV:n och bara slå sig ner och läsa och förflytta tankarna till en annan värld – en värld man själv skapat ut efter en boks handling och beskrivning.

Men jag har ett flertal gånger velat fortsätta läsa trots att jag förflyttat mig till sängen men jag har väldigt dålig belysning i rummet och förutom en bordslampa på en byrå så har jag bara taklampan. Detta fick mig att börja titta efter en praktisk sänglampa vilket senare tog mig vidare till just vägglampor.

Jag har aldrig tänkt på det förut men en sänglampa är ju faktiskt en sorts vägglampa med syftet att kunna ge belysning till boken eller vad man nu läser. Här kan faktiskt vanliga vägglampor fylla exakt samma funktion som en riktig läslampa gör för allt jag behöver är lite ljus i bakgrunden och jag är redo att börja läsa.

En sänglampa är kanske mer utformad för att ge ett direkt ljus, likt en spotlight för att kunna passa i situationer när ens partner vill sova medan man själv kanske vill läsa. I sådana fall vill man ju inte att ljuset sprids ut för mycket. Men sådana problem har inte jag så vägglampor kan fungera minst lika bra.

Hur som helst måste jag säga att det finns sjukt många snygga vägglampor och efter en hel del undersökning så inser jag att där finns väldigt många som faktiskt kör just vägglampor vid sängen. Så nu har jag länge surfat runt för att få inspiration på vad jag kan tänkas vilja ha. En snygg vägglampa passar i mitt tycke in mycket bättre än vad de klassiska sänglamporna gör.

Det finns en hel del olika vägglampor att ha inomhus men jag är nog mest ute efter en klassisk modell här. Den kan givetvis ha en modern design men funktionen ska vara rätt enkel.